Bakker in beeld
Met deze maand: bakker Wim

Iedere dag zijn ruim 60 ambachtelijke Top Bakkers aan de bak voor heel Nederland. Door het landelijke netwerk dat bestaat uit deze bakkers,  is Top Bakkers in de gelegenheid om lokaal brood en banket landelijk te leveren. Het is dankzij de aangesloten bakkers dat vrijwel ieder denkbaar brood- en banketproduct bestelbaar is en dat talloze klanten in de foodretail, zorg, horeca en catering dagelijks van de smaak van pure ambacht kunnen genieten.
Maar wie zijn deze aangesloten bakkers?

Bij bakker in beeld zetten we maandelijks één van de Top Bakkers in het zonnetje, om zo meer over de bakker, de bakkerij en de ambachtelijke producten uit deze bakkerij te weten te komen.

Deze maand brengen we bakker Wim uit Breda in beeld.

Bakker Wim
Kort samengevat

Gevestigd in:
Breda (Noord Brabant)

Bestaat sinds:
Rond 1986

Levert aan:
Diverse bakkerswinkels, horeca, zorginstellingen, retail en bedrijfskantines.

Staat bekend om:
Innovatief ondernemerschap

Link naar website

Een warm welkom…

Het is donderdagmorgen 22 april wanneer we hartelijk worden ontvangen bij bakker Wim in Breda. Het is echter niet Wim, maar Dave Mol die ons verwelkomt in de Brabantse bakkerij aan de Wethouder van Haperenstraat. Samen met zijn vrouw Stefanie is hij sinds 2015 trotse eigenaar van de bakkerij. Dat de Brabantse gezelligheid ook hier van kracht is, blijkt al snel wanneer we de bakkerij binnen stappen. Er hangt een gemoedelijke sfeer, niemand is cameraschuw en talloze befaamde worstenbroodjes rollen de oven uit.

Van Wim naar Dave en Stefanie

Na zelf sinds 1986 actief te zijn geweest in de bakkerij, besluit bakker Wim rond het jaar 2013 dat het tijd is voor een nieuwe eigenaar. Aan het vinden van een geschikte vervanger hangt echter één belangrijke voorwaarde: de garantie dat het personeel ook met de nieuwe eigenaar verzekerd zal zijn van werk in de bakkerij. En het was die voorwaarde die de zoektocht tot een uitdaging maakte.

Terwijl de bakkerij ter overname werd aangeboden, was Dave Mol druk als chef banket voor bakker Wim. Echter reikte Dave zijn kennis van de bakkerij inmiddels al veel verder dan het banket alleen, waardoor Wim hem op een dag benaderde met de vraag of hij de bakkerij niet over wilde nemen. Met die vraag kreeg Dave nog één advies van bakker Wim mee: als je besluit om er in te stappen, doe dat dan samen met je vrouw. En zo gebeurde het dat bakker Wim per 1 januari 2015 in handen kwam van bakker Dave en zijn vrouw Stefanie.

Vastbesloten

Dat Dave Mol ooit een bakkerij zou runnen, kwam voor hem zelf niet als een verrassing. Al vanaf zijn kinderjaren riep Dave namelijk dat hij bakker wilde worden. En alhoewel velen om hem heen iets anders adviseerde, besloot hij alsnog om de bakkersopleiding te gaan volgen. Niet in Wageningen, maar in Hoogstraten (België). Waarom Dave voor België koos? Omdat daar het ambachtelijke karakter van het vak naar zijn idee nóg meer tot zijn recht kwam. En het is diezelfde vastbeslotenheid om geen concessies te doen op ambacht en kwaliteit die de bakkerij vandaag de dag nog steeds naar een hoog niveau tilt.

Constant de beste

In gesprek met Dave en na een ronde door de bakkerij blijkt dat het streven naar een constante topkwaliteit de rode draad in de bakkerij vormt. Of het nu gaat om het type ovens waarmee er wordt gebakken, de grondstoffen die worden gebruikt of de innovatie van nieuwe brood- en banketproducten die perfect aansluiten op de vragen vanuit de markt: in niets doet de bakkerij uit Breda concessies die ten koste van de kwaliteit zouden kunnen gaan. Dat Dave een strever is blijkt ook wel uit zijn toekomstplannen, waarvan hij ieder detail vol enthousiasme met ons deelt. Beleving zal volgens hem een steeds belangrijker aspect van het ambacht worden en daar hoopt hij met zijn ideeën goed op in te kunnen spelen. “Met het nieuwe concept zal het het hele gezin op een ongedwongen wijze kennis kunnen maken met de productie van brood en banket”, aldus Dave zelf.

Samen naar de top!

Zoals het spreekwoord luidt, staat achter iedere sterke man een sterke vrouw. En ook in Breda lijkt dit spreekwoord op te gaan. Het voordeel van samenwerken met zijn eigen vrouw Stefanie zit hem volgens Dave in de mogelijkheid om de werkzaamheden continu met elkaar af te kunnen stemmen en de taken te kunnen verdelen. Dave focust zich meer op het zakelijk aspect van de bakkerij en Stefanie richt zich op de administratie en personeelszaken. “Stefanie is echt heel goed met mensen”, zegt Dave trots. En dat deze twee samen een sterk team vormen, wordt direct duidelijk zodra je de bakkerij binnen stapt!

Specialiteiten

In alles streeft het team van bakker Wim naar het hoogst haalbare en zo ook als het om de kwaliteit van zijn producten gaat. Juist omdat bakker Wim veel horecagelegenheden tot zijn klantenkring mag rekenen, worden er in de bakkerij veel specialistische producten ontwikkeld en geproduceerd. Zo zijn de bakkers op het moment van het interview druk in de weer met een concept van zeer grote  deegplakken. Deze zijn bedoeld voor de horeca, die deze zelf snijdt en bestrooit met olie, zout en wat kruiden,  om ze vervolgens te roosteren in de eigen oven. Wanneer we in de banketbakkerij komen, liggen daar twee Bredase turfjes: een lokale lekkernij die Dave verder heeft doorontwikkeld. Even verder lopen we in de koeling tegen een nieuw product aan, dat nog volop in ontwikkeling is. Zoals te verwachten is ook dit weer een oude bekende, rijkelijk gedoopt in chocolade, maar volledig doorontwikkeld naar de wensen van de hedendaagse consument. Uit het enthousiaste verhaal van de banketbakker lijkt het succes van dit product al vrijwel zeker te zijn. Continu op zoek gaan naar een antwoord op een vraag vanuit de markt en dan boven verwachting presteren. Dat kenmerkt het team van bakker Wim misschien nog wel het meeste. En onder het genot van een heerlijk vers Brabants worstenbroodje sluiten we de ochtend af. Een geslaagde dag bij een TOP Bakker!