Bakker in beeld
Met deze maand: bakkerij Meinsma

Iedere dag zijn ruim 60 ambachtelijke Top Bakkers aan de bak voor heel Nederland. Door het landelijke netwerk dat bestaat uit deze bakkers,  is Top Bakkers in de gelegenheid om lokaal brood en banket landelijk te leveren. Het is dankzij de aangesloten bakkers dat vrijwel ieder denkbaar brood- en banketproduct bestelbaar is en dat talloze klanten in de foodretail, zorg, horeca en catering dagelijks van de smaak van pure ambacht kunnen genieten.
Maar wie zijn deze aangesloten bakkers?

Bij bakker in beeld zetten we maandelijks één van de Top Bakkers in het zonnetje, om zo meer over de bakker, de bakkerij en de ambachtelijke producten uit deze bakkerij te weten te komen.

Deze maand brengen we bakkerij Meinsma uit het Friese Balk in beeld.

Bakkerij Meinsma
Kort samengevat

Gevestigd in:
Balk (Friesland)

Bestaat sinds:
Rond 1926

Eigen winkel:
In Balk

Staat bekend om:
Friese specialiteiten

Link naar website

Een echt familiebedrijf!

Trots. Allereerst op zijn gezin, maar direct daarna op zijn bakkerij in het Friese Balk. En dat zowel het gezin als de bakkerij een belangrijk rol spelen in het leven van bakker Siebrand Meinsma wordt direct duidelijk bij een eerste ronde door de bakkerij. Met onder andere zijn eigen vrouw (Jetty) en dochter (Harmke) voor in de winkel en dochter (Liesanna) en zoon (Iemke Andries) in de bakkerij vormt bakkerij Meinsma met recht een familiebedrijf.

Een begrip in de regio

In de bakkerij, die ooit in 1926 werd begonnen door Siebrand zijn opa, is het een drukte van jewelste. Half werk kennen ze hier niet en samen met een enthousiast team is de familie Meinsma dag en nacht op volle kracht in de weer om aan de vraag te kunnen voldoen. Daar waar er door corona bij veel Nederlandse ondernemers een flinke hap uit de drukte is weggenomen, blijkt het tegenovergestelde bij bakkerij Meinsma waar te zijn. Vanuit de hele omgeving rondom Balk, het Friese plaatsje waar de bakkerij is gevestigd, weten vele mensen en partijen de bakkerij te vinden. Zo levert de bakkerij suikerbrood en eierkoeken aan Poiesz, een supermarktketen met bijna 70 vestigingen in het noorden van Nederland. Maar ook in de eigen winkel, gelegen aan een prachtige straat in het pittoreske Friese dorp, is het een komen en gaan van mensen. De bakkerij is in de afgelopen 95 jaar overduidelijk uitgegroeid tot een begrip in de regio.

Een stukje geschiedenis

Het was pake (Fries voor opa) Jan Meinsma die in 1926 besloot om een bestaande bakkerij over te kopen. Destijds voor een bedrag voor 4000 gulden. Dat het er toen anders aan toe ging dan nu blijkt niet alleen uit de aankoopprijs van de bakkerij, maar bijvoorbeeld ook uit de wijze waarop de ovens werden gestookt. Dit gebeurde namelijk op turf, dat door de turfschippers aan de kade bij de bakkerij werd gelost.

Ook wat betreft concurrentie is er in de loop van de jaren veel veranderd in Balk. Zo had pake Jan Meinsma tijdens de overname in 1926 alleen al in het dorp Balk te maken met 6 concurrent bakkers en dan nog maar niet te spreken over de bakkers van buiten Balk die destijds hun producten in Balk probeerden te verkopen. Bakker Meinsma heeft door de jaren heen een stevige positie weten te claimen in Balk en is tot op de dag van vandaag nog de enige actieve bakkende bakker in Balk.

Een man van zijn woord

Als derde generatie bakker moge het wel duidelijk zijn dat bakker Siebrand Meinsma uit een echte bakkersfamilie komt.  Zelf stapte hij rond 1993 in de bakkerij, direct nadat hij was afgestudeerd aan de bakkersvakschool in Wageningen. Vanaf de eerste dag in de bakkerij nam hij zichzelf voor nooit te willen worden gebeld met het bericht dat een bestelling te laat was afgeleverd. Tot de dag van vandaag zet hij zich dan ook met de volle 100% in om iedereen tevreden te stellen. “Als ik iets doe, dan probeer ik het goed te doen!” – aldus Siebrand zelf.

Dat die standvastigheid ook wel eens tot uitdagende situaties leidt, zowel binnen als buiten de bakkerij, wordt duidelijk wanneer hij begint over de impact van corona op zijn bedrijf. Want daar waar hij aan de ene kant de drukte in de bakkerij en winkel alleen maar zag toenemen, kwam hij met regelmaat voor een uitdaging te staan wat betreft beschikbaar personeel. De oplossing? Tanden op elkaar en doorpakken. Bakker Siebrand is een man van zijn woord en heeft de zaken goed op orde.

Friese trots

In de bakkerij worden er, naast de gangbare brood- en banketproducten, ook vele Friese specialiteiten gebakken en bereid. Met name het Friese Suikerbrood en de Friese oranjekoek zijn producten waar de familie Meinsma bekend om staat. Alleen al van de suikerbroden worden er zo’n 250.000 stuks per jaar gebakken. Behalve het Friese suikerbrood en de oranjekoek zien we ook specialiteiten als ’t Balkster Balkje, de Friese kruidkoek en de Friese eierkoeken veelvuldig over de toonbank gaan. Alle specialiteiten zien er even smakelijk en ambachtelijk uit en vanuit de verpakking komt de Friese trots dan ook meer dan terecht naar voren.

Wanneer we naar de toekomst vragen, lijkt bakker Siebrand ook op dat gebied de zaken goed op orde te hebben. Zo is hij bezig om op de korte termijn het koel- en vriesgedeelte van de bakkerij totaal te vernieuwen en geeft hij aan op den duur toch ook wel weer voor nieuwe ovens te willen kijken. Bij voorkeur dan eentje extra, zodat de bakkerij nog efficiënter kan produceren. Wat betreft zijn eigen opvolging houdt hij het in het midden. Zoon Iemke Andries zet zich, samen met de rest van het gezin, hard in voor het familiebedrijf, maar of hij zijn heit (Fries voor vader) op zal volgen laat Siebrand volledig aan Iemke Andries zelf over. Aan zijn inzet zal het niet liggen, zo vertelt Siebrand trots. Met diezelfde trots vertelt hij overigens ook over zijn twee dochters en vrouw, want samen met een fantastisch team weten ze het toch maar voor elkaar te boksen. En dat vinden wij nou echt Top, bakker!