Bakker in beeld
Met deze maand: bakkerij Vooges

Iedere dag zijn ruim 60 ambachtelijke Top Bakkers aan de bak voor heel Nederland. Door het landelijke netwerk dat bestaat uit deze bakkers,  is Top Bakkers in de gelegenheid om lokaal brood en banket landelijk te leveren. Het is dankzij de aangesloten bakkers dat vrijwel ieder denkbaar brood- en banketproduct bestelbaar is en dat talloze klanten in de foodretail, zorg, horeca en catering dagelijks van de smaak van pure ambacht kunnen genieten.
Maar wie zijn deze aangesloten bakkers?

Bij bakker in beeld zetten we maandelijks één van de Top Bakkers in het zonnetje, om zo meer over de bakker, de bakkerij en de ambachtelijke producten uit deze bakkerij te weten te komen.

Deze maand brengen we bakkerij Vooges uit het Noord Hollandse Aalsmeer in beeld.

Bakkerij Vooges
Kort samengevat

Gevestigd in:
Aalsmeer (Noord Holland)

Bestaat sinds:
Ruim 100 jaar

Eigen winkels:
Aalsmeer (2x), Middenhoven, Mijdrecht, Heemstede

Staat bekend om:
Steenovengebakken desembroden

Link naar website

Om door een ringetje te halen!

Licht, opgeruimd en efficiënt: het zijn de eerste woorden die in je opkomen wanneer je de brood- en banketbakkerij van bakkerij Vooges binnenstapt. Het pand aan de Visserstraat in Aalsmeer wordt inmiddels alweer enkele jaren intensief gebruikt om de lekkerste en mooiste brood- en banketproducten te produceren. De goedlachse bakkers lijken hun werk met plezier te verrichten en hoe kan dat ook anders met zo’n strakke bakkerij. Jasper Engel, eigenaar van bakkerij Vooges, weet met zijn 34 jaren jong blijkbaar precies hoe hij het hebben wil. Het resultaat? Een bakkerij om door een ringetje te halen!

Een bakker in hart en nieren

Van jongs af aan wist Jasper één ding zeker: hij wilde bakker worden. Heel erg gek was dat niet, want zijn ouders waren de trotse eigenaar van bakkerij Vooges uit Aalsmeer. Alhoewel Jasper na zijn tijd op de middelbare school begon aan de bakkersvakschool in Wageningen, was het echter niet de bakkerij van zijn ouders waar hij als afgestudeerd bakker direct aan het werk ging. Zo deed hij onder andere ervaring op bij andere toonaangevende bakkerijen zoals bakkerij Tummers uit Heemstede, bakkerij Hartog uit Amsterdam en Huize van Wely in Noordwijk. Toch was er niet veel nodig om Jasper terug te laten keren naar de bakkerij van zijn ouders. Sterker nog, één telefoontje was genoeg.

Op een dag werd Jasper gebeld door zijn vader, die door een tekort aan personeel met de handen in het haar zat. Lang hoefde Jasper er niet over na te denken en binnen de kortste keren liep hij weer in de bakkerij van het ouderlijk gezin. Voor Jasper een goede keuze, want eenmaal in de bakkerij kreeg hij alle ruimte om nieuwe ideeën aan te dragen en uit te proberen. Ook werden er door Jasper talloze nieuwe producten geïntroduceerd, waaronder de in steenoven gebakken desembroden.

Gevoel voor de markt

Jasper had al heel snel door dat beleving een belangrijke rol speelde in de wereld van het brood en banket. Het gebruik van een steenoven in één van de vijf winkels kwam deze beleving meer dan ten goede en al snel was het succes van deze oven bewezen. Naast de beleving was het ook de kwaliteit van het brood dat de vraag naar deze broden toe liet nemen en tegenwoordig behoort het in steenoven gebakken desembrood dan ook tot één van de specialiteiten van bakkerij Vooges. “Met een korst zo krokant als chips is het écht een fantastisch mooi brood!”, vertelt Jasper enthousiast.

Specialiteiten

Wanneer we hem vragen naar andere specialiteiten benoemt hij onder andere het banket dat dagelijks vers in de bakkerij wordt bereid. Met name het bosvruchtentaartje is zo’n banketproduct waar bakkerij Vooges bekend om staat. Ook in het banket weet Jasper blijkbaar precies hoe hij het hebben wil. Zo wordt er niks op voor gewerkt, maar wordt iedere taart vers gevuld en gedecoreerd. “Dat tilt de kwaliteit en beleving van het banket écht naar een hoger niveau”, vertelt Jasper enthousiast terwijl hij ondertussen enkele vragen van een banketbakker feilloos weet te beantwoorden. Naast het bosvruchtentaartje en de eerder genoemde steenovengebakken desembroden zijn ook de hamkaas croissantjes bekende hardlopers van de bakkerij uit Aalsmeer.

Van alle markten thuis

Dat hij met zoveel passie en enthousiasme over het banket kan praten, valt misschien te wijten aan de jaren van ervaring die hij hier in heeft. Zo won hij in 2006 de Gouden Gard, dé vakwedstrijd voor talentvolle patissiers. Jasper, die destijds nog maar 19 jaar oud was, won de Gouden Gard door een adembenemend showstuk van chocola en suikerwerk. Tóch omschrijft hij zichzelf niet per se als banketbakker, want zowel in het brood als in het banket kan hij zijn ei goed kwijt. “Brood vraagt om een secuur proces dat tot in de puntjes wordt gecontroleerd, maar in het banket kan ik mijn creativiteit goed kwijt”, aldus Jasper zelf. Het lijkt alsof de balans tussen deze twee, een secuur proces aan de ene kant en de creativiteit aan de andere kant, de rode draad van de bakkerij vormt.

Niets minder dan het beste

Wanneer we Jasper vragen naar de toekomst van de bakkerij geeft hij aan redelijk op de goede koers te zitten. Van het begin af aan heeft hij zich voorgenomen om een zo goed mogelijk product bij de klant neer te leggen en het proces dusdanig in te richten dat er zo weinig mogelijk tijd tussen productie en consumptie in zit. Alles in de nieuwe bakkerij lijkt hier op te zijn afgestemd. De bakkerij is ruim opgezet, heeft veel lichtinval door de glazen pui en de machines zien er stuk voor stuk tip top uit. Wel geeft Jasper aan nóg meer te willen automatiseren waar mogelijk, zonder in te hoeven leveren op ambachtelijkheid en kwaliteit. Volgens hem zit de winst hem juist in de zaken waar gevoel voor het product niet direct voor nodig is. Zo liet hij een nieuw distributiesysteem ontwikkelingen waar zijn team iedere dag nog de vruchten van plukt. Maar ook voor de bakker de randzaken zo makkelijk mogelijk gemaakt, zodat hij zich enkel hoeft te richten op het draaien van het perfecte deeg.

Nieuwe markten

Naast de mogelijkheden binnen de bakkerij, is Jasper ook goed op de hoogte van kansen die zich buiten de bakkerij afspelen. Zo startte hij kort geleden met de levering van brood en banket aan Gorilla’s, een nieuw bezorgservice van boodschappen in de grote steden van Nederland. In korte tijd zag Jasper de afname van het brood stevig toenemen. “Dat soort jongens snappen hoe het werkt”, maakt Jasper op gedreven wijze duidelijk. Dat Jasper zelf ook tot “dat soort jongens” behoort moge inmiddels ook wel duidelijk zijn.

Toch is hij ook voorzichtig met het praten over de toekomst. Corona had een flinke impact op de horeca en catering, twee takken van sport waar bakkerij Vooges veel aan levert. Gelukkig ziet Jasper de vraag naar brood en banket door deze partijen langzamerhand weer toenemen, maar het blijft lastig om ver vooruit te denken. “Je weet tegenwoordig immers nooit hoe het er de volgende maand bij staat.”

Afsluitend doen we nog een laatste rondje door de bakkerij in het Noord Hollandse Aalsmeer. De broodbakkers zijn inmiddels al naar huis en de banketbakkers zijn bezig met de laatste bestellingen. “Koeken voor nachtbrakers!”, vertelt Jasper ons met een lach op zijn gezicht. Het blijken koeken te zijn die speciaal voor een klant zijn ontwikkeld en met name in de nacht worden verkocht via een andere online bezorgservice. Ook hier komt de kracht van bakkerij Vooges weer mooi aan de oppervlakte: mee durven gaan met de trend van de markt en daar op inspelen met een heerlijk product. Dat is nou echt Top, bakker!